29 mei 2015

Ervaringen

Waarom ik mijn zoon zijn levendigheid probeer in te dammen

Leestijd 1 minuut

Irritatie

Mijn zoon is net als veel kinderen levenslustig. En dat vind ik soms lastig. Een tijd terug was hij op een matras aan het springen en wilde met mij stoeien. Op dat moment had ik daar helemaal geen zin in, omdat ik me aan hem irriteerde. In mijn hele denken, voelen en doen was er irritatie en ik wilde niets liever dan hem stoppen.

Stoppen

Op het moment dat de irritatie in mij overging naar boosheid stopte ik mezelf. Want ik ken het maar al te goed dat ik me ergens aan irriteer, me dan boos maak en daar naar handel. Inmiddels weet ik dat je de keuze kan maken om vanuit een emotie als boosheid te reageren of niet. Dus ik stopte mezelf, stond stil en keek naar wat er bij mij gebeurde.

Zien

Terwijl mijn zoon zijn ding bleef doen, werd ik stil en zag ik hoe ik zijn levenslust in wilde dammen. Ik zag het beeld van mijn ouders voor me die mijn levenslust eerder indamden dan dat ze er ruimte aan gaven. Ik zag mezelf als klein jongetje voor me die zijn levenslust tegen hield uit loyaliteit naar zijn ouders. En nu wilde ik hetzelfde doen bij mijn zoon.

Openen

Door dit allemaal toe te staan in dat moment, ging er iets in me open. Tranen volgde terwijl ik daar naar mijn zoon stond te kijken. Ik voelde de pijn van mijn ouders, van mezelf en van wat ik hem “aan wilde doen”. Na de tranen kwam er ruimte, ontspanning en zachtheid. Ik voelde het verlangen om mijn zoon de ruimte te geven zichzelf uit te leven, en het verlangen om met hem mee te spelen en mijn levenslust te laten stromen.

Het echte leven

Hoeveel trainingen, cursussen of opleidingen ik ook gedaan heb of doe, de groei en ontwikkeling zit hem in het echte leven. En de krachtigste levenslessen kom ik tegen in het ouderschap.

 

Vond je dit waardevol om te lezen? Misschien zijn de volgende blog-artikelen ook interessant voor je:

Van een geïrriteerde vader naar een ontspannen vader

Bij het huilen van je kind blijven

 

Over de schrijver


Patrick Timmermans

Hoi, ik ben Patrick. Ik ben een vader, coach, trainer, schrijver en oprichter van Vader Visie. Je kan hier meer over mij lezen en hier over de coaching & trainingen die ik geef.

 


 

Ontmoet andere vaders bij het Vadercafé voor eerlijke gesprekken over het vaderschap. Elke maand in Amsterdam.

 


 

Maandelijks geïnspireerd worden in het vaderschap? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Vader Visie.

Tags: