5 januari 2017

Ervaringen

Vaderschap vanuit visie

Hulpvraag

Een paar maanden geleden kreeg ik een telefoontje van een man die al een jaar geen contact heeft gehad met zijn zoontje. Hij had hem na de bevalling drie dagen gezien tot zijn ex hem buiten de deur hield. Boos, verontwaardigd en moe van de strijd met haar had hij zich hierbij neergelegd. Dit totdat zij na bijna een jaar weer contact opnam met de boodschap dat ze wil dat hij de vaderrol op zich moet nemen. Dit bracht hem in een situatie waar hij zich geen raad mee wist. Aan de ene kant wilde hij niets liever dan de vader voor zijn zoon zijn. Aan de andere kant had hij geen zin in het contact met zijn ex. Zo kwam hij bij mij terecht en gingen we een coachtraject in.

Boosheid

In het traject werd al snel helder dat er iets met boosheid moest gebeuren om verder te kunnen. Na een paar sessies, waar we hebben gekeken naar zijn patronen, angsten en overtuigingen, heb ik een ontladingssessie voorgesteld. Daar kreeg deze vader alle ruimte om de boosheid richting zijn ex te ventileren. Dat was een prachtige en intense sessie waarin hij helemaal zichtbaar en krachtig werd.

Ruggengraat

Het doel van zo’n ontladingssessie is niet alleen om de boosheid te ventileren, maar ook om vanuit je eigen ruggengraat en met de helderheid onder de boosheid tegenover de ander te blijven staan. In dit geval zijn ex. Toen hij na die sessie weer bij mij kwam zag ik een totaal andere man. Veel bereikbaarder, vrolijker en zonder die lading naar zijn ex toe. Ze hadden inmiddels ook meer contact gehad en na het ontladen kon hij naar haar luisteren en bij zijn eigen standpunt en verlangens blijven. Ik kon niet anders dan stralen van blijheid toen ik hem zo zag.

Visie

In de laatste twee sessies heeft hij richting zijn ex sorry kunnen zeggen en verantwoordelijkheid genomen voor zijn aandeel in de relatie. De laatste sessie hebben we een kleine reis gemaakt in hoe hij zijn vaderschap vanuit zijn (harts)verlangen voor zich ziet, om daar een visie op te schrijven die hij erbij kan pakken wanneer het lastig is om vanuit liefde, ontspanning en plezier vader te zijn. Een visie met zinnen als “ik sta volledig in mijn vaderschap”, “ik ben in liefdevol contact met mijn ex, de moeder van mijn zoon” en “ik heb zorg voor mijzelf en ken mijn grenzen”. Met zijn visie op zijn vaderschap gaat hij het nu aan en heb ik het volste vertrouwen dat hij die vader voor zijn zoon kan zijn zoals hij het voor zich ziet.

 

Over de schrijverPatrick Timmermans

Hoi, ik ben Patrick. Ik ben een vader, coach, trainer, schrijver en oprichter van Vader Visie. Je kan hier meer over mij lezen en hier over de coaching en hier over de trainingen die ik geef.

 


 

Wil jij net als deze vader vanuit jouw eigen kracht en vanuit visie in het vaderschap staan? Je bent welkom op 21 januari bij Vaderschap 2.017 om kennis te maken met vaderschap vanuit visie. Liever één op één? Dat kan ook. Neem daarvoor contact met me op.

 


 

Wil jij een artikel als deze in je mailbox ontvangen? Laat dan hieronder je gegevens achter. Je krijgt dan maandelijks een mail met daarin ook een agenda van Vader Visie.