11 september 2021

Ervaringen

Uit de klem met je Ex

Leestijd 3 minuten

Er tegenop zien
Er was een tijd dat ik niet wist hoe om te gaan met de moeder van mijn zoon waar ik van gescheiden was. We gingen uit elkaar na een korte en intense liefdesrelatie, en twee maanden daarna vertelde ze me dat ze zwanger was. Ik was nog bezig om onze relatie te verwerken en BAM, komt dit erbij. We zouden voor de rest van ons leven met elkaar verbonden zijn als ouders. Op haar vraag hoe ik mijn rol als vader in wilde vullen, of ik überhaupt actief wilde participeren, wist ik gelijk dat ik betrokken wilde zijn bij de opvoeding. Tegelijkertijd keek ik er tegenop om het ouderschap met mijn ex-geliefde aan te gaan.

Bang om afgemaakt te worden
Inmiddels zijn we elf jaar verder en heb ik een goede relatie met de moeder van mijn zoon. Daar heb ik wel wat voor moeten doen. De grootste stap die ik zette, was die van het bevrijden van mezelf uit de klem met haar. Een klem die het beste als volgt omschreven kan worden: het gevoel om keer op keer in een emotionele val van haar terecht te komen. Zo hadden we tijdens de zwangerschap regelmatig contact met elkaar, en nooit lukte het me om daar echt in te ontspannen. Ik was voortdurend op mijn hoede voor haar ‘furie’ of de emotionele muur die ik nog kende uit onze relatie. Om dat te vermijden hield ik me in en durfde ik niks nieuws of kritisch in te brengen. Bang om de wind van voren te krijgen, bang om afgemaakt te worden.

Tijd om te veranderen
Gaandeweg de tijd verlangde ik er naar om overeind te kunnen blijven staan in ons contact. Ook begon ik last te krijgen van de emoties die ik binnen hield, voornamelijk boosheid. Tijd dus om er wat aan te doen. Zij veranderde niet, hoewel ik achteraf zag dat ze haar stinkende best deed om het beste van onze ouderrelatie te maken, en kan ik me ook momenten herinneren dat ze toegankelijker en aardiger was dan ik van haar gewend was. En in mijn ogen veranderde zij niet, was haar gedrag het probleem in onze relatie. Die overtuiging hield uiteindelijk kort stand doordat ik begon in te zien dat ik de enige ben die de relatie kan veranderen.

Zelfgemaakte klem
In gesprekken met een coach werd me duidelijk dat de klem waar ik met haar in zat, een klem was die ik zelf had gecreëerd. Een zogenaamd ‘patroon’ had me te pakken. Mijn gedrag richting haar was een automatische reactie op haar gedrag, en vaak woog haar gedrag nog zwaarder dan het was door de emotionele lading die er bij mij op zat. Ik begon te zien dat er automatisch een programma afgedraaid werd bij mij. In mijn geval mezelf inhouden en koest houden omwille van de goede vrede. Dit leverde me op dat ik de angst voor een escalatie niet hoefde te voelen, en het kostte me mijn eigenwaarde, kracht en goed contact.

De klem doorzien
Deze klem doorzien was voor mij een doorbraak in de relatie met mijn ex-partner. Ik zag steeds vaker hoe de klem mij te pakken had, eerst vooral achteraf, en kon er steeds vaker voor kiezen om niet gelijk te reageren. Of ik kon aangeven dat ik in die klem zat en daarmee afstand nam van de situatie. Ik leerde om op een andere manier te reageren in de situaties die mij triggerden. Zo was er vrij recent nog het thema geldzaken waar ik graag helderheid in wilde hebben, en in eerste instantie niet op tafel durfde te leggen uit angst voor haar reactie. Het lukte me om dat onderwerp aan te kaarten op een ontspannen manier waardoor we er ook ‘gewoon’ als volwassen mensen over konden hebben. Dat had ik eerder niet zo makkelijk voor elkaar gekregen.

Nieuwsgierigheid en bevrijding
Dit hele verhaal van mij is ontzettend menselijk, en vast ook herkenbaar voor jou. Mogelijk ziet jouw klem er anders uit, en ‘gek genoeg’ lijken ze ook allemaal op elkaar. Als je nieuwsgierig bent naar de klem die je hebt met jouw ex-partner (of je huidige partner als er geen sprak is van scheiding), kijk dan eens naar de momenten dat jullie frictie hebben, en ben eens nieuwsgierig naar wat er allemaal in jou omgaat aan gedachtes, gevoelens en gedrag. Het kan je nog eens verbazen hoe bevrijdend het is om jezelf te doorgronden. De winst is een betere relatie met de ander.

Wil je leren om steviger in je schoenen te staan in de relatie met je ex, de moeder van je kind(eren)? Volg dan de training ‘Relaxed met je Ex’. De eerstvolgende start op 18 januari in Voorburg. Lees hier meer over deze training >


Maandelijks een update en inspiratie ontvangen van Vader Visie? Meld je aan voor de nieuwsbrief.