24 augustus 2021

Inspiratie

Tips voor minder stress na de zomervakantie

Leestijd 1 minuut

“Nu de zomervakantie (bijna) voorbij is, kijk ik op tegen de stress die school/werk/privé weer met zich meebrengt”. Herken je dit? Om de komende tijd met meer ontspanning in je vaderschap te staan, heb ik onderstaande tips voor je. Deze tips komen uit een webinar ‘stressmanagament voor vaders’ en toepasbaar op de komende periode.

1. Houd werk en privé zoveel als mogelijk gescheiden. Zeker wanneer je met je kinderen/gezin bent kan het verleidelijk zijn om met je aandacht bij werk te zitten.

Concreet:

– zet je werktelefoon uit

– neem genoeg tijd om af te schakelen van je werk

– loop een blokje om na het werken als je thuiswerkt

2. Creëer voldoende momenten voor jezelf om te kunnen ontspannen en tot rust te komen. Zorg ervoor dat die momenten je hoofd leeg maken, in plaats van dat er nog meer informatie bij komt.

Concreet:

– ga wandelen (en breng daarbij de aandacht naar je lijf in plaats van je gedachten)

– ga sporten

– leg je telefoon aan de kant en zet pushberichten uit

– ga mediteren

– adem regelmatig bewuster dan je gewend bent: gebruik als voorbeeld dit filmpje >

3. Maak ruimte voor je gevoelens. Zeker in conflicterende situaties die boosheid bij je oproepen. Vaak zorgt de opgebouwde lading voor een emotionele reactie, in plaats van dat je helder kan reageren.

Concreet:

– praat (met de ander) over wat je dwars zit

– stap uit een conflictsituatie wanneer je boos wordt, en kom terug wanneer je gekalmeerd bent (neem hier minimaal 10 minuten voor, en geef aan dat je ook weer terug komt)

– bij een regelmatig terugkerend conflict, uit je boosheid voor jezelf op papier om de emmer leeg te maken voordat een nieuwe druppel teveel wordt

4. Vraag om raad en advies. Mannen hebben de sterke neiging om problemen alleen op te lossen. Sommige zaken krijg je zelf niet opgelost, hoe graag je het ook wil. Laat iemand met je meekijken.

Concreet:

– zoek een vriend op en vraag hem om raad

– bezoek een Vadercafé: www.vadercafe.nl

5. Neem de overtuiging aan dat jij niet verkeerd bent. Misschien doe je dingen niet handig, en je kan altijd leren om het anders te doen. En jij bent de beste vader voor je kind(eren).

6. Relativeer op zijn tijd de boel met humor. Je kan ook leren lachen om hoe jij de dingen doet. Niet om jezelf uit te lachen, en wel om de dingen wat minder ernstig te nemen.Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Profielfoto-website-kleine-versie-e1618301422402.jpg

Wil je concreet aan de slag met een situatie waar je als vader niet uitkomt? Wandel dan op 12 september mee met andere vaders en leer hoe je die vader wordt die je wilt zijn. Kijk hier voor meer informatie over de training ‘Stevig in je vaderschap outdoor’ >

Tags: