6 oktober 2015

Ervaringen

Samen zwanger

Zwanger

Mijn vriendin en ik zijn in blije verwachting van een meisje dat volgens de berekeningen begin december wordt geboren. Met nog twee maanden te gaan begint het voor mij als vader steeds dichter bij mijn bed te komen. Waar ik in het eerste trimester vooral getuige was van de interne veranderingen bij mijn vriendin is het nu zichtbaar: een mooie buik met daarin een meisje dat volop beweegt.

Verlangen

De afgelopen jaren groeide bij mij het verlangen om weer vader te worden. En daarmee ook het verlangen om er vanaf het begin van de zwangerschap bij aanwezig te zijn en het samen te doen. Bij de zwangerschap van mijn zoon had ik datzelfde verlangen. De situatie was echter anders waardoor dat ook een andere ervaring werd dan ik me ooit voorstelde. Door die zwangerschap totaal in te nemen, zowel de mooie als de pijnlijke momenten, kon ik vol vanuit mijn hart ja zeggen tegen een kindje met mijn huidige vriendin.

Weerstand

In het zoeken naar de voorbereiding die we met zijn tweeën kunnen doen zag ik mezelf regelmatig terug in weerstand. Op een gegeven moment gaf mijn vriendin aan dat ze dit zo graag samen wil doen. Ik maakte contact met haar verlangen en voelde daarbij de pijn die er op een diepere laag nog zat van de zwangerschap van mijn zoon. Door dat ruimte te geven kwam ik weer terug bij mijn verlangen: aanwezig en samen. We kozen voor een traject bij een zwangerschaps-haptonoom hier in Soest waar het gaat om aanwezigheid en vooral samen.

Contact

En wauw wat een mooie manier van contact maken met het kindje in de buik en met mijn partner! Ik schrijf nu bewust partner omdat het partnerschap er vol bijgekomen is in deze periode. Wat de zwangerschaps-haptonomie voor mij zo mooi maakt is dat het naast samen ook gaat om contact maken en ruimte creëren tijdens de zwangerschap en de geboorte. Eén van de mooie oefeningen die we gedaan hebben is dat ik de buik vanaf achter met zachte handen vasthou en gevoelsmatig naar achteren ga of naar beneden. Hierdoor ging ons kindje mee en lag ze op een plek die voor zowel mijn partner als haar fijner is om te liggen. Ik voelde de aanwezigheid van onze dochter en kan op deze manier steeds meer contact met haar maken.

Genieten

Voorheen dacht ik altijd dat het ging om het zoveel mogelijk voelen van de schoppende beentjes of armpjes. En dat het contact pas zou komen na de geboorte. Dat ik dan pas echt vader zou worden. Inmiddels weet ik dat het leuk is om een schopje te voelen en dat er meer is. Het is als vader ook mogelijk om dieper contact te maken terwijl het kindje nog in de buik zit. Daarmee verdiept het samen zijn en samen doen zich nog meer voor mij en wordt het genieten. En met momenten vind ik mezelf ook terug in het uit contact zijn met hen. Nu is daar echter meer bewustzijn op gekomen waardoor ik weer weet waar het me om gaat. Ik kijk er dan ook naar uit om samen nog meer plezier te beleven aan de zwangerschap, de geboorte en de tijd daarna.

En jij?

Hoe was/is het voor jou als vader tijdens de zwangerschap? Is er sprake van echt samen zijn en samen doen hierin? Of ondersteun(de) je waar nodig en denk je dat het echt vader worden pas komt na de geboorte waardoor je er niet helemaal in hoeft te komen?

 

Over de schrijver


patrick-timmermans-vader-visie

Patrick Timmermans

Hoi, ik ben Patrick. Ik ben een vader, coach, trainer, schrijver en oprichter van Vader Visie. Je kan hier meer over mij lezen en hier over de coaching & trainingen die ik geef.


Jouw Unieke VaderKracht

 

Spring op 13 februari mee het diepe in met andere vaders op de verdiepingsdag Jouw Unieke Vaderschap! Meer informatie over deze dagtraining vind je hier.

 


 

 

Wil jij ook de Mail van een Vader ontvangen? Sluit je aan bij de club.

 

Tags: