29 maart 2022

Ervaringen

Relaxed met je Ex Training

INFORMATIE VOOR ORGANISATIES

Veel vaders die gescheiden zijn, of gaan scheiden, lopen tegen problemen aan in de relatie met de moeder van hun kind(eren). Dat is logisch, want ouders scheiden voornamelijk vanwege problemen in de relatie die ze als partners hebben. Die problemen zijn onderdeel van de relatiedynamiek tussen de ouders. Die dynamiek blijft ook na de scheiding bestaan en wordt zelfs versterkt door het wegvallen van de liefdesrelatie.

In het werk met vaders als coach en als begeleider in het Vadercafé, kom ik geregeld gescheiden vaders tegen die rondlopen met slechtlopende relaties met de moeder van hun kind(eren). Soms met vergaande gevolgen als een vechtscheiding en/of ouderverstoting. Speciaal voor gescheiden/scheidende vaders heb ik de training Relaxed met je Ex ontwikkeld die vanuit organisaties aangeboden kan worden.

DOEL TRAINING

Het doel van deze training is om gescheiden vaders die een gespannen, lastige of complexe relatie met hun ex-partner hebben, te leren op een meer ontspannen, respectvolle en constructieve manier om te gaan met de moeder van hun kind(eren). Dit levert meer rust en helderheid op bij de vaders zelf, en dit werkt weer door naar de moeders en hun gezamenlijke kind(eren).

Het bereiken van dit doel gaat aan de hand van zelfonderzoek/oefeningen waarin de vaders:

 • inzicht krijgen in hun automatische gedrag aangestuurd vanuit emotie richting hun ex-partner, en wat dit veroorzaakt in het contact;
 • ruimte leren geven aan de emoties die spelen in relatie tot hun ex-partner, en met name boosheid;
 • leren om hun boosheid om te zetten naar een heldere en duidelijke verwoording van het verlangen dat onder de boosheid zit;
 • leren naar hun ex-partner te kijken voorbij de klacht(en) die ze over haar hebben;
 • verwoorden hoe ze idealiter de relatie met hun ex-partner willen hebben, en dit vertalen naar een duidelijke visie met concrete actiepunten.

De oefeningen en het zelfonderzoek worden aan de hand van concrete voorbeelden uit hun eigen leven gedaan, zodat het tastbaar en persoonlijk is en blijft.

NEVENEFFECTEN

Naast dat de vaders met concrete oefeningen aan de slag gaan om te werken aan een betere relatie met de moeder van hun kind(eren), levert deze training hen ook het volgende op:

 • ruimte om eens echt te praten over de problemen waar ze met hun ex-partner tegenaan lopen, en daarin ook gehoord worden;
 • herkenning in de verhalen van de andere vaders;
 • inspiratie door de verhalen van de andere vaders;
 • negatieve ervaringen en gevoelens zien als onderzoek voor het creëren van een positieve houding;
 • een gevoel van veiligheid vanwege de setting met andere gescheiden vaders met hetzelfde doel;
 • ontspanning en ook lichtheid als mannen onder elkaar, tussen de serieuze gesprekken en oefeningen door.

ERVARINGEN

Deelnemers aan deze training zeggen het volgende erover:

Deze training heeft me inspiratie en handvatten gegeven om een positieve dynamiek tussen mijn ex-partner en mij te bewerkstelligen.

Deze training heeft mij concrete handvatten gegeven om mijn doel ‘relaxed met mijn ex’ te bereiken. Het brengt bewustwording in situaties, wat de eerste stap is in de keuze hoe je reageert op de ander.

Naast dat ‘relaxed met je ex’ een sprekende omschrijving is voor het doel van deze sessies, heb ik voornamelijk veel kunnen leren over mijn gedrag, emoties en patronen. Het is een verademing om te kunnen delen met andere vaders, en zowel individueel en als groep te kunnen groeien. Patrick weet je feilloos in je mannelijke energie te plaatsen en de complexiteit rondom emotie op heldere wijze aan je terug te geven zodat je er effectief mee kan werken. Na slechts drie avonden met elkaar loop je weg van tafel met meer zelfvertrouwen, kennis, en concrete actiepunten om de interactie met jouw ex-partner verder te ontwikkelen. Ik ben enorm dankbaar voor deze ervaring, waar ik ongetwijfeld in de toekomst profijt van zal hebben, en met plezier op terug kijk. Dank!

DOELGROEP

Deze training is voor gescheiden vaders die:

 • op zich een prima relatie hebben met hun ex en daar nog meer uit willen halen;
 • een slechte relatie hebben met hun ex en die graag willen verbeteren;
 • geen contact hebben met hun ex en dat wel willen;
 • hun kind(eren) niet meer zien en weten dat de sleutel ligt in de relatie met hun ex;
 • hun kind(eren) niet meer zien en daar überhaupt rust in willen vinden;
 • die überhaupt willen stoppen met de strijd met hun ex;
 • die nog in scheiding liggen en willen werken aan een goede ouderrelatie met hun (aanstaande) ex-partner.

PRAKTISCH

Tijd: duur van de training is drie dagdelen van elk 2,5 uur verspreid over zes weken, bij voorkeur in de avond

Groepsgrootte: minimaal vier en maximaal acht deelnemers

Locatie: een ruimte met een grote tafel

INTERESSE?

Heb je interesse in het aanbieden van deze training? Neem dan contact via onderstaand formulier met me op voor de mogelijkheden en de kosten. * verplicht veld

  Voor- en achternaam*

  Organisatie*

  E-mailadres*

  Telefoonnummer

  Bericht (optioneel)

  Tags: