18 februari 2016

Artikelen

Vaders, jullie zijn geen oppas

Filmpje

Soms krijg ik filmpjes over vaders toegestuurd waar vaak de strekking is dat papa alleen is met zijn kind(eren) en er of een zooitje van maakt of iets ludieks bedenkt. Ik snap dat deze filmpjes bedoeld zijn om mensen te laten lachen. Toegegeven dat bij mij ook een lach geprikkeld wordt. En ik hou er altijd een naar gevoel aan over.

Stereotypering

Hoewel dit soort filmpjes onschuldige bedoelingen hebben, dragen ze bij aan de stereotypering van de papa die alleen is met de kinderen en er niks van snapt. En nog sterker is dat ze een idee in stand houden dat papa op de kinderen past wanneer mama er niet is. Daar ben ik het niet mee eens. Vaders zijn geen oppas, zij zijn mede-opvoeders. En als ze iets ludieks doen of er niks van snappen mag dat vallen in de context van het ouderschap in plaats van het oppassen.

Naast elkaar

Vaders luister: jullie kunnen nooit op je kind(eren) passen. Jij bent hun vader. Jij voed ze op. Jij kan voor ze zorgen. En jij kan nooit de oppas zijn. Moeders luister: de vader van jullie kind(eren) is hun vader. Hij voedt ze mee op. Hij kan voor ze zorgen. En hij kan nooit de oppas zijn. De volgende keer wanneer iemand vraagt of jouw partner op de kinderen past denk dan even na over wat je zegt. Maak hem groter dan dat. Vaders, maak jezelf groter dan dat. En sta als vader en moeder naast elkaar.

 

Over de schrijver


Patrick Timmermans

Patrick Timmermans

Hoi, ik ben Patrick. Ik ben vader, coach, trainer, schrijver en oprichter van Vader Visie. Je kan hier meer over mij lezen en hier over de coaching & trainingen die ik geef.


 

Ontmoet andere vaders in het vaderschap bij het Vadercafé en maak gebruik van hun ervaringen, wijsheid en support. Meer informatie vind je hier.

 


 

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en de agenda van Vader Visie? Laat dan hier je gegevens achter.