2 september 2016

Artikelen

Ouderschap als pad van ontwikkeling

Dit artikel is ook hier gepubliceerd in het ForYou Magazine.

Stilstand?

Ken je dat gevoel dat jouw leven stilstaat wanneer je kinderen hebt? In zekere zin klopt dat ook. En het klopt ook niet als je er op een andere manier naar kijkt. Een leven als ouder vraagt om veel aandacht voor de kinderen en hun ontwikkeling. Als daar alle tijd en energie naartoe gaat, staat jouw leven inderdaad zo goed als stil; zeker als je het vergelijkt met je leven vóór het ouderschap, toen je meer bezig was met jouw eigen groei en ontwikkeling. Wat nu als ik je zeg dat een leven met kinderen net zo zinvol is als zonder? Dat kan wanneer je het ouderschap ziet als mogelijkheid tot persoonlijke groei en ontwikkeling.

Overleven

Als ouder zit je vaak in standje ‘overleven’, en dat terwijl je het liefst je kinderen helpt opbloeien tot gelukkige mensen. Hoe vaak op een dag ben je bezig met grenzen aangeven, organiseren of achter de feiten aanlopen? Je hebt nu vast wel een idee van de hoeveelheid aan tijd die gaat zitten in het ouderschap; tijd die je wellicht in jouw éígen bloei als gelukkig mens wilt steken. Je kunt je kinderen zoveel als mogelijk achter het behang gaan plakken, alleen is er ook zoiets als de liefde tussen ouder en kind waardoor je dat niet doet. Ik stel je voor om al die momenten die je samen met je kind(eren) hebt ook te benutten voor jouw eigen groei. Hoe? Door te schakelen van standje ‘overleven’ naar standje ‘ontwikkeling’.

Ontwikkeling

Die situaties als ouder, waarbij je vanuit overleven of automatisme reageert, zijn ideaal om te gebruiken voor jouw pad van ontwikkeling. Dit begint bij het herkennen en erkennen dat je in bepaalde situaties niet meer als vanouds wilt reageren. De volgende stap is eerlijk worden en eerlijk kijken naar het hoe en waarom je het dan zo doet. Dan volgt hoe je het wel wilt doen en heb je ineens twee keuzes! Interessant toch? Keuze één is reageren op de oude manier, waar je niet blij van wordt. De tweede keuze is reageren op de manier waar je wel blij van wordt. Omdat het oude door de jaren zo goed is ingesleten, wordt het een oefening waarbij je steeds weer valt en opstaat tot het nieuwe erbij inslijt. Door zó in het ouderschap te staan, zul je zien dat het een stuk leuker wordt en gemakkelijker gaat!

Ondersteuning

Het ouderschap als pad van persoonlijke groei en ontwikkeling zien, vraagt vaak ook de juiste persoon om mee te kijken en je te ondersteunen. Dat is wat ik als coach en trainer voor jou als ouder kan betekenen, met als resultaat een gezin waarin iedereen tot volle bloei kan komen!

 

Over de schrijverPatrick Timmermans

Hoi, ik ben Patrick. Ik ben een vader, coach, trainer, schrijver en oprichter van Vader Visie. Je kan hier meer over mij lezen en hier over de coaching en hier over de trainingen die ik geef.

 


 

Ontmoet andere vaders in het vaderschap bij het Vadercafé en maak gebruik van hun ervaringen, wijsheid en support. Elke maand in Amsterdam en in Amersfoort.