30 september 2016

Ervaringen

Opvoedverschillen

Leestijd 1 minuut

Verschillen
Waar twee mensen zijn, zijn er twee manieren van kijken naar het leven. Dat geldt ook voor ouders, en als het gaat over de opvoeding kan dat voor flinke uitdagingen zorgen. Ik kom die verschillende tussen mij en mijn partner tegen in de opvoeding van mijn kinderen en ontdek hierin dat verschillen elkaar ook kunnen aanvullen en ondersteunen.

Begeleiden
Een mooi voorbeeld hiervan was toen mijn partner en ik het onderwerp slapen op ons netvlies hadden. Geen onderwerp zo beladen als het slapen van baby’s. Nu was onze dochter een maand of zeven en we zagen beiden dat er een nieuwe fase qua slapen aan zat te komen. Aan ons om die fase zo optimaal mogelijk te begeleiden.

Uitproberen
Wat mijn partner uit wilde proberen was om onze dochter na de borst in haar eigen bedje te leggen in plaats van in ons bed te laten liggen. Dit om haar mee te geven dat ze haar eigen ruimte kan leren ontdekken. Zo gewild zo gedaan en het protest van onze dochter was duidelijk. Mijn neiging was om naar haar toe te gaan en haar te troosten. Ik besloot te blijven zitten en haar protest toe te laten. Hoe pittig ik dat ook vond.

Helderheid
Toen ons meisje in slaap viel vroeg ik mij af of we nu het “juiste” hadden gedaan. In mijn achterhoofd kwamen artikelen voorbij over het in slaap laten huilen van je baby en de stress die dat bij ze op kan leveren. Door het zo uit te proberen, was het voor mijn partner duidelijk geworden dat de sleutel zit in het open houden van haar hart in plaats van te sluiten, om onze dochter helemaal in haar protest te ontvangen en er niks mee te doen. In ieder geval niet totdat het huilen zou veranderen in iets dat om aandacht vraagt. Ik was blij met deze helderheid aangezien ik op dat moment niet verder kon kijken dan het ontvangen van wat er bij mij geraakt werd.

Aanvullen
Ik kon me vinden in wat zij inbracht en daar vonden wij elkaar in onze liefde en betrokkenheid voor onze dochter. En hoewel we tot op de dag van vandaag ieder ons eigen ritueel hebben wat betreft het naar bed brengen, supporten we ieders kijk, leren we van elkaar en blijven we beschikbaar voor wat het beste voor haar is. Vooralsnog werken beiden vormen goed voor haar. Onze verschillen blijken elkaar aan te vullen en daarmee krijgt onze dochter het beste van twee werelden mee.

Over de schrijverPatrick Timmermans

Hoi, ik ben Patrick. Ik ben een vader, coach, trainer, en oprichter van Vader Visie en het Vadercafé. Je kan hier meer over mij lezen en hier over mijn coaching voor vaders.

 

Wil je op de hoogte blijven van Vader Visie en maandelijks inspiratie in je mail ontvangen? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.