30 september 2016

Ervaringen

Opvoedverschillen

Verschillen

Waar twee mensen zijn, zijn er twee manieren van kijken naar het leven. Dat geldt ook voor ouders, en als het gaat over de opvoeding kan dat voor flinke uitdagingen zorgen. Ik kom die verschillende tussen mij en mijn partner tegen in de opvoeding van mijn kinderen en ontdek hierin dat verschillen elkaar ook kunnen aanvullen en ondersteunen.

Begeleiden

Een mooi voorbeeld hiervan was toen mijn partner en ik het onderwerp slapen op ons netvlies hadden. Geen onderwerp zo beladen als het slapen van baby’s. Nu was onze dochter een maand of zeven en we zagen beiden dat er een nieuwe fase qua slapen aan zat te komen. Aan ons om die fase zo optimaal mogelijk te begeleiden.

Uitproberen

Wat mijn partner uit wilde proberen was om onze dochter na de borst in haar eigen bedje te leggen in plaats van in ons bed te laten liggen. Dit om haar mee te geven dat ze haar eigen ruimte kan leren ontdekken. Zo gewild zo gedaan en het protest van onze dochter was duidelijk. Mijn neiging was om naar haar toe te gaan en haar te troosten. Ik besloot te blijven zitten en haar protest toe te laten. Hoe pittig ik dat ook vond.

Helderheid

Toen ons meisje in slaap viel vroeg ik mij af of we nu het “juiste” hadden gedaan. In mijn achterhoofd kwamen artikelen voorbij over het in slaap laten huilen van je baby en de stress die dat bij ze op kan leveren. Door het zo uit te proberen, was het voor mijn partner duidelijk geworden dat de sleutel zit in het open houden van haar hart in plaats van te sluiten, om onze dochter helemaal in haar protest te ontvangen en er niks mee te doen. In ieder geval niet totdat het huilen zou veranderen in iets dat om aandacht vraagt. Ik was blij met deze helderheid aangezien ik op dat moment niet verder kon kijken dan het ontvangen van wat er bij mij geraakt werd.

Aanvullen

Ik kon me vinden in wat zij inbracht en daar vonden wij elkaar in onze liefde en betrokkenheid voor onze dochter. En hoewel we tot op de dag van vandaag ieder ons eigen ritueel hebben wat betreft het naar bed brengen, supporten we ieders kijk, leren we van elkaar en blijven we beschikbaar voor wat het beste voor haar is. Vooralsnog werken beiden vormen goed voor haar. Onze verschillen blijken elkaar aan te vullen en daarmee krijgt onze dochter het beste van twee werelden mee.

Herkenbaar?

Ik ben benieuwd hoe dit voor jou is. Herken jij het als ouder dat jij en je partner verschillend in de opvoeding staan? En hoe verhouden jullie je daartoe? Voor sommigen is het een reden om te gaan scheiden. Of het zorgt voor onrust bij jezelf en in het gezin. Iets dat in mijn visie niet nodig is en ik je graag in ontmoet. Wil je er een keer over sparren? Je bent welkom in het maandelijks Vadercafé, bij een VaderKracht Verdiepingsdag of een 1-op-1 sessie.

 

Over de schrijverPatrick Timmermans

Hoi, ik ben Patrick. Ik ben een vader, coach, trainer, schrijver en oprichter van Vader Visie. Je kan hier meer over mij lezen en hier over de coaching en hier over de trainingen die ik geef.

 


 

Ontmoet andere vaders in het vaderschap bij het Vadercafé en maak gebruik van hun ervaringen, wijsheid en support. Elke maand in Amsterdam en in Amersfoort.

 


 

Wil jij een artikel als deze in je mailbox ontvangen? Laat dan hieronder je gegevens achter. Je krijgt dan maandelijks de Mail van een Vader met naast een reflectie op mijn vaderschap ook een agenda van Vader Visie.