25 oktober 2016

Ervaringen

Opvoeden vanuit kramp of ontspanning

Leestijd 1 minuut

Opvoeden
Wanneer ik zoek op de term opvoeden, kom ik het volgende tegen: een kind verzorgen, beschermen, voeden en begeleiden in de ontwikkeling. Wat het laatste betreft zie ik grofweg twee uitersten: aan de ene kant is er de weg van het modeleren van kinderen naar maatschappelijke maatstaven, en daarnaast de weg van volledige vrijheid geven aan het kind. Ik sta ervoor mijn kinderen zichzelf te laten ontplooien en zie mezelf ook terug als een sturende vader.

Schommelen
Een mooi voorbeeld hiervan is mijn zoon en schommelen. Tot voor kort was dat iets wat hij nog niet zelf kon. Op een gegeven moment waren we met een vriendje samen die jonger is en zelf kan schommelen. Toen mijn zoon vroeg om te duwen reageerde ik vanuit een frustratie en duwde te hard waardoor hij op de grond viel. Hij was boos en terecht. Ik schrok en besefte me dat ik al die tijd rondliep met de irritatie dat hij niet zelf kon schommelen. Ik vond dat hij dit op zijn leeftijd zelf zou moeten kunnen en vergat daarbij zijn eigen ontwikkelingstempo.

Ernaast staan
Met dit voorbeeld besloot ik om naar hem te kijken vanuit zijn unieke ontwikkeling, en hoe ik hem daarin kan ondersteunen en begeleiden. Zo gebeurde het dat we maanden later bij dezelfde schommel waren. Dit keer was hij zachtjes aan zelf aan het schommelen. Toen hij sneller wilde gaan, lukte het niet en vroeg hij mij om te duwen. Ik voelde een beroep op mijn begeleiding en ging naast hem staan. Even was er de neiging om hem te duwen. In plaats daarvan vertelde ik hem opnieuw hoe het schommelen werkt. Nu op een rustige manier en in contact. Hij pakte het op en daar ging hij! Vol trots dat hij kan schommelen. En ik vol trots dat hij weer een volgende mijlpaal had gezet.

Het allerbeste
Keer op keer ontdek ik het belang van het begeleiden en ondersteunen van mijn kinderen. En daarnaast is er de ingesleten houding om sturend en dwingend te zijn. Ik ben er zelf mee opgegroeid en kan zien dat er een diepere betrokkenheid in zit. Ik wil namelijk het allerbeste voor mijn kinderen. Als ik in de sturende en dwingende groef zit, is hoe ik het zie het allerbeste. En ik weet vanuit mijn ervaring in coaching en training hoe waardevol het is wanneer de ontwikkeling vanuit iemand zelf komt. En toch, met mijn eigen kinderen kan het ‘allerbeste’ voor hen een obsessieve klus worden omdat ze me zo dierbaar zijn.

Over de schrijverPatrick Timmermans

Hoi, ik ben Patrick. Ik ben een vader, coach, trainer, en oprichter van Vader Visie en het Vadercafé. Je kan hier meer over mij lezen en hier meer over mijn coaching voor vaders.

 

Wil je op de hoogte blijven van Vader Visie en maandelijks inspiratie in je mail ontvangen? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.