6 januari 2017

Artikelen

Ontspannen in het ouderschap

Leestijd 2 minuten

Ontspannen?
Wat is het eerste woord dat in je opkomt wanneer je denkt aan het ouderschap? De meeste ouders denken dan niet aan het woord ‘ontspannen’. Ontspannen is wel iets dat ik veel tegenkom wanneer ouders het hebben over hun verlangens: tijd voor jezelf om te ontspannen, ontspannen met je kinderen samen zijn, tijd om met je partner te ontspannen. Wanneer je behoefte hebt aan ontspanning in jouw ouderschap, is dat in kleine dingen al mogelijk.

Ratrace
Herken je een van de volgende uitspraken? “Er zitten te weinig uren in een dag”, “De agenda puilt uit met afspraken”, “Op elk bericht moet gelijk gereageerd worden”, “De kinderen vragen te veel om aandacht” of “Het werk vraagt om betere prestaties”. Waar is de tijd voor jou om bij te komen van deze ‘ratrace’? Die bungelt vaak onderaan het ’to-do lijstje’, terwijl tijd voor jezelf ondersteunend is voor jouw gemoedstoestand en gezondheid. Als jij die tijd voor jezelf gunt, sta je met meer ontspanning en plezier in het leven en in het ouderschap.

Stilzitten
Meer tijd voor jezelf maken, en ontspanning creëren, is iets dat je kan leren. Het belangrijkste hierin is om te beginnen met kleine stapjes. Eén zo’n stapje voor ouders is stil zitten op verschillende momenten van de dag. Zit bijvoorbeeld eens vijf minuten stil nadat je jouw baby naar bed hebt gebracht. Of neem een paar minuten rust tussen het naar school brengen van je kind(eren) en naar je werk gaan. Door die paar minuten stil te zitten, stap je even uit de ‘doe-en-ren-modus’ en kan je lijf tot ontspanning komen. Je kan steeds meer van dit soort momenten in je dag pakken, wat tot alleen maar meer ontspanning leidt. Op welke momenten van de dag zou jij dit kunnen doen?

Patroondoorbraak
Dit soort kleine stappen zijn eigenlijk al een patroon doorbraak om uit die doe-modus te komen en daarmee meer ontspanning te creëren. Ook wordt hiermee steeds duidelijker wanneer je in die modus zit van rennen, haasten, moeten en presteren. Als je er in zit, zie je het namelijk niet. Het regelmatig stil zitten op een dag vraagt een stukje geduld van jezelf wanneer je dit niet gewend bent. Het maakt het ook makkelijker om contact te maken met wat jij nog meer nodig hebt om als een ontspannen ouder door het leven te gaan.

Wat werkt voor jou?
Naast het regelmatig stil zitten op een dag, zijn er ook andere manieren om tot ontspannen ouderschap te komen. Ik ben benieuwd welke voor jou goed werkt. Leuk als je het me laat weten. En wanneer je behoefte hebt aan iemand om hierover te sparren ben je welkom voor een coachgesprek, of voor een goed gesprek met andere vaders in het Vadercafé.

Over de schrijverPatrick Timmermans

Hoi, ik ben Patrick. Ik ben een vader, coach, trainer, en oprichter van Vader Visie. Je kan hier meer over mij lezen en hier over de coaching die ik geef.

Wil je op de hoogte blijven van Vader Visie en geïnspireerd blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.