25 oktober 2016

Ervaringen

Naast je kind staan

Opvoeden

Als ik met Google zoek op de term opvoeden, kom ik het volgende tegen: een kind verzorgen, beschermen, voeden en begeleiden in de ontwikkeling. Wat het laatste betreft zie ik grofweg twee uitersten: aan de ene kant is er de weg van het modeleren van kinderen naar maatschappelijke maatstaven, en daarnaast de weg van volledige vrijheid geven aan het kind. Ik sta ervoor mijn kinderen zichzelf te laten ontplooien en zie mezelf ook terug als een sturende vader.

Schommelen

Een mooi voorbeeld hiervan is mijn zoon en schommelen. Tot voor kort was dat iets wat hij nog niet zelf kon. Op een gegeven moment waren we met een vriendje samen die jonger is en zelf kan schommelen. Toen mijn zoon vroeg om te duwen reageerde ik vanuit een frustratie en duwde te hard waardoor hij op de grond viel. Hij was boos en terecht. Ik schrok en besefte me dat ik al die tijd rondliep met de irritatie dat hij niet zelf kon schommelen. Ik vond dat hij dit op zijn leeftijd zelf zou moeten kunnen en vergat daarbij zijn eigen ontwikkelingstempo.

Ernaast staan

Met dit voorbeeld besloot ik om naar hem te kijken vanuit zijn unieke ontwikkeling, en hoe ik hem daarin kan ondersteunen en begeleiden. Zo gebeurde het dat we maanden later bij dezelfde schommel waren. Dit keer was hij zachtjes aan zelf aan het schommelen. Toen hij sneller wilde gaan, lukte het niet en vroeg hij mij om te duwen. Ik voelde een beroep op mijn begeleiding en ging naast hem staan. Even was er de neiging om hem te duwen. In plaats daarvan vertelde ik hem opnieuw hoe het schommelen werkt. Nu op een rustige manier en in contact. Hij pakte het op en daar ging hij! Vol trots dat hij kan schommelen. En ik vol trots dat hij weer een volgende mijlpaal had gezet.

Het allerbeste

Keer op keer ontdek ik het belang van het begeleiden en ondersteunen van mijn kinderen. En daarnaast is er de ingesleten houding om sturend en dwingend te zijn. Ik ben er zelf mee opgegroeid en kan zien dat er een diepere betrokkenheid in zit. Ik wil namelijk het allerbeste voor mijn kinderen. Als ik in de sturende en dwingende groef zit, is hoe ik het zie het allerbeste. En ik weet vanuit mijn ervaring in coaching en training hoe waardevol het is wanneer de ontwikkeling vanuit iemand zelf komt. En toch, met mijn eigen kinderen kan het “allerbeste” voor hen een obsessieve klus worden omdat ze me zo dierbaar zijn.

Herkenbaar?

Hoe is dit voor jou? Hoe begeleid jij jouw kind(eren) in hun ontwikkeling? Ik ben benieuwd. Ook wanneer je tegen dingen aanloopt waar je in je eentje niet uitkomt. Daarvoor, en voor andere zaken rondom het vaderschap, ben je welkom bij de VaderKracht Verdiepingsdag, in het Vadercafé of voor een 1-op-1 sessie.

 

Over de schrijverPatrick Timmermans

Hoi, ik ben Patrick. Ik ben een vader, coach, trainer, schrijver en oprichter van Vader Visie. Je kan hier meer over mij lezen en hier over de coaching en hier over de trainingen die ik geef.

 


VaderKracht Verdiepingsdag

 

De VaderKracht Verdiepinsdag: met andere vaders aan de slag met een thema dat nu in jouw vaderschap speelt. Meer informatie over deze dag vind je hier.

 


 

Wil jij een artikel als deze in je mailbox ontvangen? Laat dan hieronder je gegevens achter. Je krijgt dan maandelijks de Mail van een Vader met naast een reflectie op mijn vaderschap ook een agenda van Vader Visie.