10 juni 2021

Vraag van een vader

Mijn vader vindt Vaderdag niks

Leestijd 1 minuut

Vraag: Binnenkort is het Vaderdag. Voor mijzelf als jonge vader kijk ik daar naar uit. Mijn eigen vader vindt het niks, maar het liefst zou ik er wel iets mee willen doen. Hoe kan ik op een leuke manier met hem Vaderdag vieren?

Antwoord: Wat ik je volgens mij hoor zeggen is dat je het leuk zou vinden wanneer jouw vader net zo kan genieten van Vaderdag als jij dat doet. Vaderdag is bij uitstek een dag om vaders te waarderen voor wie ze zijn en wat ze betekenen.

Gewaardeerd worden als vader is vooral iets dat de laatste jaren gemeengoed wordt, en staat in het verlengde van het groeiende besef dat betrokken vaderschap bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen. Jij bent van een generatie vaders die hiermee opgroeit. Jouw vader komt uit een heel andere tijd.

Je kan jouw vader niet dwingen om jouw waardering voor hem aan te kunnen nemen. Als ik kijk naar mijn eigen vader, weet ik dat hij het lastig vond om zichzelf te waarderen. Laat staan dat er anderen zijn die hem zouden waarderen. Toen ik dat ontdekte vond ik dat een pijnlijke gewaarwording. Hoe kan iemand die zoveel voor mij betekent naar zichzelf zo hard zijn?

Ik zeg niet dat jouw vader zo is, en het lijkt erop dat iets soortgelijks aan de hand is omdat hij Vaderdag niks vindt. Wanneer hij het bijvoorbeeld af zou doen als iets commercieels, kan het zomaar zijn dat daar wat onder zit.

Ik lees in jouw vraag naast waardering voor je vader ook iets van een teleurstelling. Hoeveel je ook van je vader houdt, hij kan je met zijn gedrag ook teleurstellen. Dat is nooit leuk, en die heb je in eerste instantie zelf te nemen. Je wil graag een leuke Vaderdag met hem vieren. Dan is het belangrijk dat eventuele teleurstelling verwerkt wordt voordat het in de onderstroom de sfeer gaat beïnvloeden.

Ben richting je vader zo authentiek mogelijk als het gaat om het vieren van Vaderdag. Geef hem jouw waardering en liefde op de manier die dicht bij jou is en vrij van verwachtingen. Mocht hij er stom op reageren, laat hem maar. En er bestaat zelfs een kans dat hij het wel kan ontvangen. Dan heb je een extra leuke Vaderdag te pakken.


Wil je tips om met meer plezier, stevigheid en ontspanning in het vaderschap te staan? Meld je hieronder aan voor de 7 tips voor stevig vaderschap.

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

* Naast een mail met de 7 tips, kom je ook op de mailinglijst van Vader Visie te staan. Uiteraard kan je je daarvoor elk moment weer uitschrijven.

Tags: