11 februari 2021

Vraag van een vader

Mijn puberzoon is lastig

Leestijd 2 minuten

Vraag: Mijn puberzoon heeft het moeilijk met zichzelf, en ik weet niet hoe ik hem het beste kan helpen. Hij laat mij ook niet toe, of duwt me zelfs weg.

Antwoord: Check eerst eens voor jezelf van waaruit je jouw puberzoon wil helpen. Wil je stiekem dat hij weer normaal gaat doen zodat je geen last van hem hebt? Of ben je oprecht betrokken?

Pubers zijn per definitie een lastig pakket voor hun ouders. Pubers hebben het ook lastig met zichzelf, en met name met hun eigen emoties waar ze vaak geen raad mee weten. Tegelijkertijd zitten ze in een fase dat ze ‘kind af’ zijn en zich van nature uit afzetten tegen hun ouders om zich voor te bereiden op eigen benen te staan.

Voor jou als vader kan zo’n puberzoon een hele kluif zijn. Zijn gedrag doet natuurlijk ook wat met jou. Misschien wil je hem het liefst een schop onder zijn kont geven omdat je vindt dat hij zich aanstelt, of misschien wil je hem juist pleasen om vriendjes te blijven zoals vroeger. Beide opties gaan in ieder geval niet werken.

Je schrijft dat hij het moeilijk heeft met zichzelf. Hoe je dit schrijft, lijkt erop dat jij je enigszins in kan leven in zijn situatie. Nu is de tijd waarin we leven met alle beperkingen rondom het corona-virus voor een puber extra heftig. Contact met vrienden wat essentieel is, is tot een minimum gebracht. Er op uit kunnen gaan om te sporten of te gaan klooien zit er ook niet in. En dan ook nog de hele dag thuis zitten voor online onderwijs in de buurt van hun ouders is helemaal een crime.

Wanneer jij als vader oprecht betrokken bent bij het welzijn van je zoon, en ik ga ervan uit dat je dat ook bent, is de beste manier om hem te helpen door hem met rust te laten, serieus te nemen, heldere grenzen te blijven stellen, oprecht en authentiek zijn, en naar hem te luisteren wanneer hij dan toch gaat praten over zijn gevoelens.

Een mooi voorbeeld hierin hoorde ik in het Vadercafé. Vader had al langer in de smiezen dat zijn zoon niet lekker in zijn vel zat en liet hem in eerste instantie met rust. Op een gegeven moment vroeg hij oprecht hoe het met hem is, en toen kwam eruit dat zijn zoon zich klote voelde. De moeder was erbij en wilde gelijk van alles vragen. Deze vader vroeg alleen maar om samen een stukje te gaan wandelen. Dat deden ze, en in die wandeling kwam de zoon op gang. Dat bleek een enorme opluchting te zijn voor deze zoon.

Dus ben er voor hem, en zit hem niet op de huid. Blijf ook duidelijke grenzen stellen en consequenties daaraan verbinden als hij eroverheen gaat, die heeft hij nodig om zich op een gezonde manier af te kunnen zetten tegenover jou. En boven alles, geef hem het voorbeeld van wat een man kan doen wanneer het tegen zit.

Over de dit artikelVraag van een vader

Hoi, mijn naam is Patrick. Welkom bij de rubriek ‘Vraag van een vader’. Regelmatig beantwoord ik als vadercoach een vraag die speelt bij een vader. Heb jij een vraag? Mail hem gerust naar patrick@vadervisie.nl.


Wil je op de hoogte blijven van Vader Visie? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

Tags: