16 maart 2021

Vraag van een vader

Mijn peuter is onhandelbaar

Leestijd 2 minuten

Vraag: Mijn peuter van drie kan me met haar emotionele uitbarstingen enorm uitdagen als vader. Ik weet niet hoe anders hierop te reageren dan vanuit boosheid.

Antwoord: Peuters zijn per definitie uitdagend voor hun ouders. Kinderen vanaf een jaar of anderhalf/twee komen in een fase dat ze meer zelf willen doen en het woordje nee om de haverklap gebruiken. Ook zijn ze niet in staat om hun emoties te reguleren zoals volwassen dat kunnen.

Een peuter die een ‘mental meltdown’ heeft, kan je in het moment niet tot rede brengen. De emoties hebben de overhand. Vaak gebeurt dit wanneer een peuter iets doet wat niet lukt, wanneer het iets moet doen van ons volwassenen en dit niet wil, of wanneer door de dag heen de emmer van prikkels te vol is geraakt.

Wat de aanleiding voor zo’n meltdown ook is, een emotionele uitbarsting is voor peuters de enige manier om ermee om te gaan. En dat kan voor jou als vader heel intens zijn. Misschien ben je zelf al wat gespannen of snel geprikkeld. Dan komt het nog meer binnen. De enige uitweg lijkt dan boos worden. En in feite beantwoord je dan de emoties van jouw dochter met je eigen emotie.

Je geeft aan dat je niet weet hoe anders te reageren dan van vanuit boosheid. Ik lees hierin een verlangen om anders te reageren. Super. Wat in dit geval nodig is, is dat jij jezelf gaat tegenhouden om boos te reageren. Op het moment dat je merkt dat je boos wordt, stap je uit de situatie. Afhankelijk van de situatie zelf, stap je er letterlijk even uit of maak je die beweging in jezelf.

Wanneer de situatie het toelaat, stap je er letterlijk uit door minimaal acht minuten naar een andere kamer te gaan bijvoorbeeld. Acht minuten heeft je lijf nodig om helemaal tot rust te komen. Geef in dat geval wel aan dat je even een ‘time-out’ neemt en weer terug komt. Wanneer de situatie acuut is, richt je jouw aandacht op jouw ademhaling. Neem een paar keer diep adem, tot in je buik, voel je voeten op de vloer, en herpak jezelf.

Zodra de boosheid gezakt is, kan je op een andere manier reageren. Je bent meer in staat om je dochter te ontvangen in haar emoties, omdat jij jezelf ontvangt in jouw emoties. En wanneer het gaat om een situatie dat er een grens gesteld moet worden, kan je die vanuit deze plek met meer rust en helderheid overbrengen.

Over de dit artikel


Vraag van een vader

Hoi, mijn naam is Patrick. Welkom bij de rubriek ‘Vraag van een vader’. Regelmatig beantwoord ik als vadercoach een vraag die speelt bij een vader. Heb jij een vraag? Mail hem gerust naar patrick@vadervisie.nl.

Kan jij als vader tips, tools en tricks gebruiken om de uitdagingen in het vaderschap aan te gaan? Ik heb 7 tips voor stevig vaderschap op een rij gezet. Vul hieronder je gegevens in, en dan krijg je de tips in de mail.

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

* Naast een mail met de 7 tips, kom je ook op de mailinglijst van Vader Visie te staan. Uiteraard kan je je daarvoor elk moment weer uitschrijven.