26 september 2021

Ervaringen

Mijn ex wil niet veranderen

Leestijd 2 minuten

Zij moet veranderen
Eén van de dingen waar ik last van had met de moeder van mijn zoon, was dat zij niet wilde veranderen. Wat mij het meeste dwars zat, was haar defensieve houding wanneer we niet op één lijn zaten. Op die momenten koos ik dan ook eieren voor mijn geld, en trok me terug. Ik maakte me klein en hield me in. Dit gebeurde veel in de eerste jaren na onze scheiding, en zorgde er ook voor dat ik bang was om iets in te brengen of aan te kaarten. Ik wilde dan ook niets liever dan dat dit veranderde.

Zij is het probleem
Inmiddels had ik als coach in opleiding door dat zij niet zomaar ging veranderen. De vinger waarmee ik naar haar toe wees, moest ik in eerste instantie naar mezelf toe wijzen. Daar had ik dus absoluut geen trek in. Hoezo die vinger naar mij toe? Zij is toch het probleem? Ik ga me niet anders gedragen totdat zij verandert.

Tijd voor verantwoordelijkheid
Deze houding hield ik niet lang vol. Voornamelijk doordat ik in een coachsessie al mijn boosheid over mijn ex had geventileerd. Dat gaf veel ruimte, en ook het lef en het inzicht om op een andere manier naar haar, en ons, te kijken. Het was tijd om verantwoordelijkheid te nemen voor mijn gedrag naar haar toe, om uit de slachtofferrol te stappen, en om sorry te zeggen voor mijn aandeel in het geheel.

Het beeld over haar
In een volgende sessie vroeg mijn coach me wat mijn grootste klacht was over de moeder van mijn zoon. Die was simpel, want ik vond haar een vrouw die naar mij toe agressief is, mij klein houdt, en me niet echt ziet. Op de vraag of zij altijd zo is, moest ik eerlijk bekennen dat ze niet altijd zo is. Dat ik haar ook anders ken. Daarmee was het beeld dat zij zo was niet 100% waar. Dit is een beeld waarin ik haar vast kon houden. Voor zover begreep ik het, en een deel in mij vond het lastig om te zien dat ze meer is dan het beeld waarin ik haar vasthield.

Loskomen van een imago
Op de vraag of ik weleens last heb gehad van een imago waar ik niet van af leek te komen, was mijn antwoord ja. Om van een bepaald imago af te komen, van een beeld dat de ander van mij had, moest ik heel hard werken. Zou dit voor mijn ex niet hetzelfde zijn? En was ik bereid om mijn beeld van haar los te laten? Ja, daartoe was ik inmiddels bereid. En ook om mijn excuus aan te bieden voor mijn gedrag, dat een reactie was op hoe ik haar zag. Met deze stap bevrijdde ik mezelf van de dynamiek tussen ons tweeën, en opende ik de deur naar een meer ontspannen en liefdevolle band met de moeder van mijn zoon.

Een betere relatie
Het was voor mij niet vanzelfsprekend of makkelijk om hier te komen, van het willen dat mijn ex-partner verandert, tot zelf de dynamiek van onze relatie veranderen, en zelfs sorry te zeggen voor mijn aandeel. Hier was wat werk aan voorafgegaan. Het kostte me wat zure appels om doorheen te bijten, maar dan had ik wel wat. Naast een betere relatie ook de trots dat ik de moed had om dit voor elkaar te krijgen.

Probeer het eens
Voor jij die dit leest, kan ik me voorstellen dat je het verlangen kent dat jouw ex-partner moet veranderen, en dat de stappen die ik gezet heb ver van je bed lijken. Mocht je toch geïnspireerd zijn, ga voor jezelf eens na of je bereid bent om verder te kijken dan het beeld dat je over haar hebt. Mogelijk heb je eerst nog de boosheid een plek te geven, doe dat dan niet naar haar toe, en zoek iemand op die je vertrouwt en als het ware een ‘kotsbakkie’ voor je heeft. Stel je er dan voor open om haar te zien voorbij het beeld dat je van haar kan hebben. Dat gaat jou, jullie relatie, en jullie kinderen veel geven.

Wil je leren om steviger in je schoenen te staan in de relatie met je ex, de moeder van je kind(eren)? Volg dan de training ‘Relaxed met je Ex’. De eerstvolgende start op 18 januari in Voorburg. Lees hier meer over deze training >


Maandelijks een update en inspiratie ontvangen van Vader Visie? Meld je aan voor de nieuwsbrief.