19 september 2021

Ervaringen

Mijn ex maakt me boos

Leestijd 2 minuten

Knoppen
In de eerste jaren na de scheiding met de moeder van mijn zoon, wist ze me regelmatig boos te maken. We waren uit elkaar gegaan omdat het als liefdespartners niet werkte tussen ons, en door een ongeplande zwangerschap waren we alsnog voor de rest van onze levens met elkaar verbonden als ouders. Ik zat er niet op te wachten om de rest van mijn leven met haar door te brengen, temeer omdat ze precies die knoppen in wist te drukken waarmee ze me wist te raken.

Boosheid
De grootste knop die ze in wist te drukken, riep een gevoel van kleinering op. Een vervelend gevoel kan ik je zeggen. Dit maakte me boos naar haar toe. En in plaats van boos te doen richting haar, slikte ik die boosheid in en maakte ik me kleiner in mijn gedrag. Ik durfde geen weerwoord te geven, geen grens aan te geven, en niet gaan staan voor iets dat voor mij belangrijk was. Sommige mannen worden in zo’n situatie eerder agressief naar buiten, bij mij sloeg het naar binnen toe.

Schoppen als opluchting
Ik verlangde er naar om me krachtiger te voelen in onze relatie, en wilde mijn zoon ook graag het voorbeeld geven van een vader die overeind blijft in het contact met zijn moeder. Met een coach ben ik gaan kijken naar wat hiervoor nodig was, en al snel stond ik in een ruimte mijn boosheid te ventileren en mijn ex uitmaakte voor van alles en nog wat. Man wat luchtte het op om mijn boosheid over haar er vol uit te laten.

Schoppen naar de essentie
In deze ‘woedesessie’ ging het erom dat de opgebouwde lading van de afgelopen jaren eruit kon. In vier fases werkte ik toe naar een moment waarin de essentie van mijn boosheid boven kwam. In de eerste fase vertelde ik wat ik van haar vond, in de tweede fase wat ik niet meer wil, in de derde fase wat ik wél wil, en als laatste moest ik de volgende zin afmaken: “waar het mij om gaat…”. Daar kwam geen boosheid meer aan te pas. Daar sprak ik met een rechte rug en met een open hart uit waar het mij wezenlijk om gaat, namelijk dat we elkaar echt zien in het ouderschap en als team samenwerken.

Boosheid in beheer
Het maakte me boos dat zij, in mijn ogen, mijn verlangen dwarsboomde, en nu zag ik dat ik me door mijn boosheid liet leiden in plaats van dat ik luisterde naar de boodschap. Daarmee was ik ook mijn kracht en helderheid kwijt. Ik gedroeg me eerder als een klein jongetje dat bang was voor mama of papa, en zijn boosheid inslikte. Boosheid had mij te pakken, en nu leerde ik hem opnieuw kennen en te managen. Steeds vaker lukte het me om overeind te blijven wanneer zij weer iets deed dat die knop indrukte, en om op een volwassen manier te reageren of om iets in te brengen dat ik belangrijk vond.

Geef het ruimte
Mijn verhaal over boosheid richting de moeder van mijn zoon roept mogelijk herkenning bij jou op. Ik heb in ieder geval veel vaders gesproken waarbij boosheid richting hun (ex-)partner een thema is, en een reden waarom de relatie niet lekker loopt. Zonder nu de ander te vrijwaren van irritant of strijdlustig gedrag, is het voor jou als vader waardevol om je eigen boosheid ruimte te geven. En om daarmee lucht te geven aan de situatie, helderheid over waar het je echt om gaat, en toegang tot een bron van kracht die we vaak vergeten zijn. Neem eens de gelegenheid om je boosheid toe te vertrouwen aan een stuk papier, op een manier dat je je echt even mag laten gaan en het zelfs onleesbaar wordt wat je schrijft. Begin elke zin vanuit ‘ik vind’ of ‘ik wil’. En laat je verrassen door het resultaat.

Wil je leren om steviger in je schoenen te staan in de relatie met je ex, de moeder van je kind(eren)? Volg dan de training ‘Relaxed met je Ex’. De eerstvolgende start op 18 januari in Voorburg. Lees hier meer over deze training >


Wil je op de hoogte blijven van Vader Visie? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.