7 april 2016

Artikelen

Krachtig ouderschap

Dit artikel is ook hier gepubliceerd in het ForYou Magazine.

Basis

De grootste uitdaging in het gezinsleven is die van de relatie tussen de ouders. Sta maar eens stil bij wat het voor je gezin betekent wanneer jij en je (ex-)partner het in de basis goed hebben met elkaar of niet. Krijg je er al een beeld bij? En nu even eerlijk naar jezelf, is de relatie met jouw (ex-)partner goed of valt daar nog meer winst in te behalen? En wat heb jij daar voor over?

Investeren

Wanneer je als ouders in de basis een goede relatie hebt werkt dat door in het geluk van jullie kind(eren). Uiteindelijk wil je het beste voor hen en dat is papa en mama. En het geluk van je kind(eren) werkt weer door naar jullie als ouders en jij als persoon. Klinkt interessant toch? Het kost je “alleen” een investering in jezelf waar iedereen blij van wordt.

Basisinvestering

De investering die ik noem gaat over het kennen van jezelf en hoe jij je verhoudt tot de ander. In mijn werk met voornamelijk vaders komt het vaak neer op de relatie met de moeder. Of ze nu samen zijn of niet. Waar ik voor sta is dat in ieder geval één van de ouders verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar eigen zaken en voor de eventuele pijn die is aangedaan in de relatie, bewust of onbewust. Dat de eigen patronen, angsten en overtuigingen worden doorzien en het contact vanuit een andere plek komt. Een plek die ik het beste kan omschrijven als het hart, de liefde. Immers de liefde heeft jullie bij elkaar gebracht en blijft de drijvende kracht voor de relatie. Zelfs wanneer je in strijd bent met elkaar zit daar betrokkenheid en liefde onder. Dat klinkt misschien gek en ga maar eens na, ben je ooit boos op iemand geweest waar je niks om gaf? Je bent vast ook vaker boos op jezelf geweest. Dat brengt me bij de basisinvestering: liefde voor jezelf. Om er voor te zorgen dat jij als vader of als moeder je kind(eren) het beste gaat geven is het van belang dat je van jezelf houdt. Dat jij jezelf als helemaal oké ziet, inclusief al het gedoe in jou. En om van daaruit eerlijk te worden naar jezelf en hoe jij je verhoudt tot de ander. Dat is ouderschap vanuit je kracht; kwetsbaar, liefdevol en nieuwsgierig.

Bereidheid

Wil jij het beste voor je kind(eren) en ben je bereid daarvoor in de relatie met jezelf en je (ex-)partner te investeren? Ik kijk er naar uit je te ontmoeten in wie je nu bent en in wie jij wil zijn in relatie tot de andere ouder voor jullie kinderen. Je bent welkom voor een vrijblijvend gesprek.

 

Over de schrijverPatrick Timmermans

Hoi, ik ben Patrick. Ik ben een vader, coach, trainer, schrijver en oprichter van Vader Visie. Je kan hier meer over mij lezen en hier over de coaching en hier over de trainingen die ik geef.


 

Ontmoet andere vaders in het vaderschap bij het Vadercafé en maak gebruik van hun ervaringen, wijsheid en support. Elke maand in Amsterdam en in Amersfoort.

 


 

Wil jij maandelijks de Mail van een Vader ontvangen met reflecties over mijn vaderschap? Leuk! Je kan hier je gegevens achter laten.