14 april 2021

Vraag van een vader

Ik wil meer plezier in het vaderschap

Leestijd 1 minuut

Vraag: Ik wil graag meer plezier in mijn vaderschap, maar de zorgen en frustraties van het dagelijkse leven zitten me in de weg.

Antwoord: Als er iets is dat het plezier in het leven in de weg staat, zijn het wel zorgen en frustraties. Dit geldt dus ook voor het plezier in je vaderschap. Mensen zijn geneigd om zorgen zwaarder te laten wegen, en om gefrustreerd te raken over uitdagende situaties. De paradox is dat plezier en vreugde het beste middel hiertegen is, en tegelijkertijd kan je het niet afdwingen.

Plezier en vreugde zitten vaak in de kleine dingetjes. Zet voor jezelf eens op een rij wat de dingen in jouw vaderschap zijn waar je plezier aan beleeft. Kijk of je daarin ook die kleine dingetjes in kan zetten zoals een balletje trappen met je zoon, samen kleuren met je dochter, op ontdekkingstocht gaan met je kind(eren).

Nu zou het heel makkelijk zijn wanneer je gewoon die dingen meer gaat doen. Was het maar zo simpel, want voor je het weet zit je weer in zorgen of frustratie. Het is dus net zo belangrijk om de zorgen en frustraties aandacht te geven, zodat ze niet met jou aan de haal gaan.

Wat je zorgen betreft, schrijf die eens van je af. En gebruik dan pen en papier om het tastbaarder te maken dan dat het via een scherm alsnog in je hoofd kan blijven rondspoken. Wat ook goed helpt is om je aandacht naar je lijf te brengen wanneer je zorgen hebt. Adem eens wat vaker dieper en bewuster naar je buik en sta de ontspanning toe.

Wat betreft frustraties, leer om op een andere manier om te gaan met situaties die je frustreren. Vaak reageer je sneller dan gewenst is, en met een lading die waarschijnlijk niet bij de situatie thuis hoort. Wanneer je boos wordt, kies er dan voor om uit de situatie te stappen zodat je die ook weer kan overzien en de boosheid kan zakken.

Wanneer je jouw zorgen en frustraties de aandacht geeft die het nodig heeft, en niet meer of minder, ontstaat er ruimte voor het plezier. Dan zijn die dingen die je voor jezelf op hebt geschreven geen snelle oplossing om van je zorgen en frustraties af te komen, en wel iets waar je dan nog meer van kan genieten en vanzelf ook meer en groter wordt. Veel plezier!

Wil je meer tips om met plezier en ontspanning in het vaderschap te staan? Meld je dan aan voor het gratis webinar ‘Meer plezier en ontspanning in het vaderschap’ op 20 april i.s.m. Ska Kinderopvang.

MEER INFO EN AANMELDEN HIER >