17 mei 2018

Inspiratie

Hoe betrek je als organisatie ook mannelijke opvoeders?

We leven in een tijd dat vaders steeds meer betrokken zijn bij de zwangerschap, zorg en opvoeding van hun kind(eren). Waar dit vroeger voornamelijk het domein van de vrouw was, beginnen mannen zich ook steeds meer daarin te plaatsen.

Als gevolg van de feminisering, en de daaropvolgende mannenemancipatie, worden mannen zich steeds meer bewust van hun rol bij de zwangerschap en in de opvoeding. Een belangrijke rol die erkent wordt door o.a. de wetenschap die onderstreept dat vaders op verschillende manieren bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. Hiernaast worden veel mannen ook bewust van wat de emotionele en/of fysieke afwezigheid van hun eigen vader voor invloed heeft (gehad) op hun leven, en voelen ze de roep om hun eigen vaderschap anders in te vullen.

Dit is een mooie ontwikkeling die ook de nodige uitdagingen met zich meebrengt. Allereerst is het domein van zwangerschap, zorg en opvoeding vaak nog het domein van de vrouw, en vraagt het om bewustwording en een actieve toenadering vanuit beide kanten. Van de (aanstaande) vader vraagt het om een stuk bewustwording hoe ze willen zijn als vader, en daar komt vaak een emotionele ontwikkeling bij kijken. Een ontwikkeling die voor mannen niet altijd vanzelfsprekend is.

Voor organisaties die een actieve rol willen spelen bij het betrekken van vaders bij de zwangerschap, zorg en opvoeding van hun kind(eren) heeft Sardes een handreiking gemaakt met de titel ‘Hoe betrek je als organisatie ook mannelijke opvoeders?’. Een deel van de input is geleverd door een ‘Mannendenktank’ waar ik met Vader Visie ook aan deel heb genomen. De handreiking is via de link hieronder te downloaden.

Hoe betrek je als organisatie ook mannelijke opvoeders

 

Over de schrijverPatrick Timmermans

Hoi, ik ben Patrick. Ik ben een vader, coach, trainer, schrijver en oprichter van Vader Visie. Je kan hier meer over mij lezen en hier over de coaching en hier over de trainingen die ik geef.

 


 

Ontmoet andere vaders in het vaderschap bij het Vadercafé voor eerlijke gesprekken over het vaderschap. Elke maand in Amsterdam.

 


 

Wil je op de hoogte blijven van Vader Visie? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Tags: