1 november 2017

Ervaringen

Hoe ademen mij een betere vader maakt

Leestijd 2 minuten

Enthousiasme

Vanuit enthousiasme geboren: de Ademdag voor Vaders. Patrick heeft als richting het werken met vaders. Ik heb een passie voor ademwerk. Maar waarom zou je deze dag nou moeten doen?

Ik als vader

Ik leer mijzelf kennen als een vader die naast betrokken zijn, op avontuur wil en aansluit bij zijn zoon, ook door wil duwen, geforceerd is, en geregeld geen ruimte heeft na een drukke werkdag voor al het enthousiasme wat thuis op mij af komt rennen.

Irritatie

Mijn zoon is 5 en een half. Fietsen lukt nog niet zo. Ik wil graag dat hij dit leert. Ik wil hem motiveren, dit avontuur met hem aangaan en dat is ook leuk. Yeah! Maar het komt ook voor dat ik niet de ruimte heb en geforceerd en geïrriteerd hem benader terwijl hij aan het oefenen is. Juist niet wat hij nodig heeft. Ik schaam me dan. Dat ook nog eens, denk ik dan. Mijn kind (ieder kind) heeft recht op een vader die ruimte heeft, en als hij dat niet heeft voor zichzelf zorgt om die ruimte weer te krijgen.

Zorg

Als ik dieper kijk, dan ligt er een angst onder die raakt. Ik wil dat mijn kind niet het buiten beentje is wat nog niet kan fietsen. Ik wil niet dat hij anders is. Ik heb zorg voor dat hij mee kan komen met zijn leeftijdsgenoten. Die zorg zit veel meer in mijn hart en is een ander startpunt dan frustratie of angst. Kinderen als geen ander, voelen dat verschil.

Anders doen

Het zinnetje ‘ik ga het anders doen dan mijn vader’ komt naar voren bij veel (jonge) vaders en roep ik mezelf ook toe. Wat hierin ook naar voren komt is dat ik dit wel kan verzinnen, maar dat het lijf, het voelen, hierin niet overgeslagen kan worden. Anders gezegd, als ik niet leer kijken naar aan de ene kant mijn verlangen in mijn vaderschap en aan de andere kant wie ik geworden ben, vanuit wat ik van mijn eigen vader mee gekregen heb, en niet de moed heb om het gat hiertussen te doorvoelen en te vullen, dan doe ik geregeld het hetzelfde. Dat kan ok zijn, maar ik wil meer.

Verlangen

Van wie ik geworden ben naar leven vanuit mijn verlangen vraagt dus om aandacht voor het lijf. Gemis wil ervaren worden, het lichaam wil wat eerder niet doorvoelt kon worden, alsnog doorvoelen om dat wat ik wil ook vrij te maken om te kunnen leven. Hoe ik de dingen doe wordt dan veel meer een keuze.

Bedding

Zijn met een groep vaders brengt herkenning en support met zich mee, waardoor dit proces een stevige bedding krijgt. Het lichaamswerk en ademen op deze dag zorgt dat je gaat voelen waar het jou om gaat en wat hierin nog in de weg staat voor je om dat ook te leven. Het ademen biedt de mogelijkheid om veel ruimte te maken, makkelijker te doorvoelen en te zijn met waar het je om gaat. Hierdoor kan je, wat dat voor jou concreet, betekent naar je toe halen.  Bekrachtigd door de groep ga je in die volte weer naar huis om dit daar neer te zetten.

Ademdag

Ben je nieuwsgierig naar wat ademwerk voor jou als vader kan betekenen? Zaterdag 12 oktober is er de Ademdag voor Vaders. Meld je aan in het evenement (https://www.vadervisie.nl/portfolio/ademdag-voor-vaders) of mail naar patrick@vadervisie.nl. Als je nog vragen hebt, laat het ons weten.

 

Over de schrijver

Lukas Koelikamp

Lukas is een ervaren ademtrainer- en coach. Zijn rol als vader pakt hij vanuit betrokkenheid, nieuwsgierigheid en kracht op. Lukas en Patrick kennen elkaar vanuit Venwoude en in die bedding is deze dag geboren.

De Ademdag voor Vaders is een unieke dag waar vaders middels lichaamswerk en ademwerk bij hun gevoel en hun kracht komen. Van daaruit kan je als vader makkelijker met een open hart in je vaderschap staan. Voor meer informatie en aanmelden klik hier >

Op de hoogte blijven van Vader Visie? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.