13 januari 2021

Vraag van een vader

Deze lockdown is confronterend

Leestijd 2 minuten

Vraag: Nu de scholen weer dicht zijn en we thuis moeten werken, merk ik dat ik geconfronteerd wordt met mijzelf. Het lukt me niet om rustig en ontspannen te blijven. Hoe kan ik wel rustig en ontspannen zijn als vader?

Antwoord: De hele dag op elkaars lip zitten is voor ieder mens een flinke uitdaging. En zeker als er dan ook dingen gedaan moeten worden zoals werken, je kinderen helpen met thuisonderwijs en het huishouden. En daarbij heb je ook nog eens te maken met andere mensen in huis die wat van je moeten of waar jij iets van wil.

Allereerst, je bent niet de enige vader die hiermee worstelt. En waarschijnlijk doe je het beste dat je kan. En nu is de koek op. Om dan rustig en ontspannen te zijn lukt simpelweg niet. Dat is balen. Daar heeft je gezin last van, en voor jezelf is het ook niet leuk om zo met jezelf geconfronteerd te worden.

Dat je deze vraag stelt geeft aan dat je iets anders wilt. Deze stap zetten is noemenswaardig. Er zijn genoeg vaders die door blijven gaan tot de bom barst, dus geweldig dat je aan de bel trekt. En in je vraagstelling hou je het ‘probleem’ ook dicht bij jezelf. Je benoemt dat je geconfronteerd wordt met jezelf, en daarmee laat je zien dat je verantwoordelijkheid wilt nemen voor je eigen gedrag in plaats van de bal bij de ander te leggen.

En hoe dan? Hoe blijf je rustig en ontspannen in zo’n snelkookpansituatie? Zorg er allereerst voor dat jij veel momenten van rust en ontspanning inbouwt. Ga regelmatig wandelen of sporten waarbij je niet na hoeft te denken. Maak je hoofd leeg en ga ook je lijf weer voelen. Of staar geregeld tien minuten uit het raam. Je krijgt al zoveel input binnen dat het belangrijk is om regelmatig een ‘informatie-stop’ in te bouwen.

Wanneer je dit doet, zal jij zelf ook rustiger en meer ontspannen worden. Wel bestaat er de kans dat je nog steeds geconfronteerd wordt met jezelf, en dat is op een andere manier. In die momenten van ontspanning kan je gaan voelen hoeveel spanning er in je lijf opgebouwd is. Die spanning voelen we liever niet, dus het zit ook in het aard van de mens om daarvan weg te willen en dus door te blijven gaan.

Hoe lastig het laatste ook voor je is, kijk wanneer dit speelt of je de vervelende gevoelens toe kan laten. Misschien komen er wat tranen bij. Weet dat tranen een functie hebben. Ze scheiden een hormoon uit dat gekoppeld is aan stress en depressie. Door te huilen verlaag je daar ook je stresslevel mee. Dus pak die momenten voor en met jezelf, en zie hoe fijner jij wordt in de omgang met je gezin.

Over de dit artikelVraag van een vader

Hoi, mijn naam is Patrick. Welkom bij de rubriek ‘Vraag van een vader’. Regelmatig beantwoord ik als vadercoach een vraag die speelt bij een vader. Heb jij een vraag? Mail hem gerust naar patrick@vadervisie.nl.


Wil je op de hoogte blijven van Vader Visie? En maandelijks inspiratie in je mail ontvangen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

Tags: