17 december 2014

Ik als vader

Mijn naam is Patrick Timmermans. Sinds 2010 ben ik vader van een prachtige zoon en sinds december 2015 van een even prachtige dochter.

Het vaderschap is voor mij het mooiste cadeau in mijn leven, en tegelijkertijd ook het meest uitdagende. Vanaf het moment dat ik wist dat ik vader ging worden, was me duidelijk dat het vaderschap, het ouderschap, mijn leven op zijn kop ging zetten.

Mijn vaderschap begon op een ongebruikelijke manier. In 2009 eindigde mijn toenmalige korte relatie. Vlak voordat we besloten om de relatie te stoppen werd zij zwanger. Toen dit nieuws bekend werd, kozen we ervoor om voor het ouderschap te gaan. Door steeds weer terug te komen bij wat onze zoon nodig had, konden we het gedoe wat we in de liefdesrelatie hadden makkelijker opzij zetten. Door het ouderschap aan te gaan, en eerlijk naar ieders eigen aandeel in de relatiedynamiek te kijken, hebben zijn moeder en ik een liefdevolle band op kunnen bouwen waar onze zoon van profiteert. In de eerste twee jaar van ons ouderschap heb ik veel gehad aan coaching en aan goede gesprekken met mannen uit mijn vriendengroep, wat de inspiratie is geworden voor mijn initiatief van het Vadercafé.

In 2015 werd het verlangen van mij en mijn huidige partner om samen een gezin te stichten werkelijkheid. Na drie jaar samen, met ook de nodige uitdagingen van het stiefouderschap, werd duidelijk dat we samen een kind op de wereld wilden zetten. En zo werd eind 2015  onze dochter geboren, en werd ons stiefgezin een samengesteld gezin. Een situatie met natuurlijk ook de nodige uitdagingen waarin mijn partner en ik geleerd hebben om met elkaar in gesprek te blijven om te kijken naar wat klopt voor het gezin als geheel. Voor mijn zoon die ongeveer de helft van de tijd bij ons is, is dit wellicht het meest lastige omdat ik weet dat hij zijn eigen ouders bij elkaar wil hebben. Daarom ook dat ik daar voldoende aandacht aan blijf geven, zonder de situatie voor hem op te gaan lossen.

Naast dat ik vader ben, ben ik ook zoon van een vader die vlak voor de geboorte van mijn zoon is overleden. Zijn dood was onverwachts, en dat dit gebeurde in de periode dat ik vader ging worden in een situatie die in zichzelf al intens was, maakte dat ik mijn eigen stevigheid ten diepste aan moest kijken en in moest zetten. Hoewel ik dit niet meer over zou willen doen, heb ik er veel van geleerd en dat geef ik graag weer door in mijn werk als vadercoach.

Tags: