25 november 2019

Artikelen

8 x hoe (jong)volwassen terug kijken op hun vader

Leestijd 3 minuten

Gastartikel in samenwerking met Babysits (Oppassen.nl)

Als kind of puber kijk je hoogstwaarschijnlijk anders naar je vader dan dat je als volwassenen zou doen. Wij waren best nieuwsgierig naar het antwoord die volwassenen zouden geven op de vraag; ‘Hoe kijk je als (jong)volwassen terug op je vader(figuur)?’. Dit is waarom wij het hen hebben gevraagd!

Charlotte, 22 jaar  
Toen ik jonger was, zag ik mijn vader meer als de persoon die mij dingen leerde, mij hielp met mijn huiswerk en een persoon die een beetje bazig was. Nu ik volwassen ben, hebben mijn vader en ik niet langer dezelfde relatie. De dingen die we samen doen zijn anders dan vroeger, we hebben gelijkwaardige gesprekken, omdat we nu beide volwassen zijn en het niet meer een kwestie is van vechten of straffen, maar eerder een kwestie is van adviseren. Ook hebben we tegenwoordig veel dezelfde interesses. Maar één van de dingen die niet is veranderd is dat we nog net zoveel lachen als dat we deden toen ik nog een jong kind was!

Floris, 30 jaar
Toen ik klein was zag ik mijn vader als held. Later was ik bang dat ik nooit in zijn voetsporen zou kunnen treden, omdat ze me te groot leken. Maar nu, denk ik steeds meer dat ik zijn voetsporen recht kan doen. Exact dit proces heeft mij geleerd dat ik alles kan bereiken zolang ik het met passie doe. Mijn vader is en zal altijd mijn voorbeeld figuur zijn. Ik kan me geen beter papa voorstellen!

Deborah, 24 jaar
Als ik denk aan mijn vader, denk ik aan een persoon die niet veel zegt, maar erg wijs is en er altijd voor mij is. Hij heeft mij geleerd om goed na te denken over belangrijke keuzes in mijn leven, om te sparen en om mij hart te volgen. Toen ik jong was kon ik met al mijn problemen naar hem toe komen. Hij hielp mij voornamelijk met mijn huiswerk, want hij was altijd erg goed in wiskunde en ik was daar niet zo goed in. Ook nu kan ik altijd nog naar hem toe als ik vragen heb over bijvoorbeeld verzekeringen, werk etc. Mijn vader en ik lijken eigenlijk best wel op elkaar. We hebben dezelfde interesses en hobby’s. Ik heb daarom altijd wel een hele goede band met mijn vader gehad en ik zie hem nog precies hetzelfde als dat ik hem zag toen ik jonger was.

Lieke, 22 jaar
Toen ik jonger was begreep ik niet hoe moeilijk het voor mijn vader moest zijn geweest om mij alleen om het andere weekend te zien. Ik begreep niet waarom hij altijd allemaal plannen had gemaakt voor die twee dagen dat hij mij zag. Hij wilde altijd naar themaparken of musea gaan. Hoewel ik vaak liever thuis had gebleven en een bordspel had gespeeld, begrijp ik tegenwoordig dat hij gewoon wilde dat elk weekend speciaal en geweldig zou zijn voor mij.

Sarah, 18 jaar
Nu ik ouder ben, waardeer ik mijn vader veel meer. Sommige kinderen hebben geen vaderfiguur in hun leven en ik kan me niet voorstellen hoe moeilijk dat moet zijn. Terugkijkend heeft mijn vader altijd hard gewerkt, is hij vriendelijk en vooral een geduldige man.

Elise, 26 jaar
Ik heb een prachtig deel van mijn vader ontdekt dat ik nooit heb opgemerkt toen ik een kind was. Kortom, mijn vader is een echte gevoelige en ruimdenkende man en ik had dat nooit verwacht. Soms is hij zelfs bang dat ik meer om mijn moeder geef dan om hem (hij is een beetje jaloers). Maar natuurlijk geef ik evenveel om mijn vader dan om mijn moeder.

Manita, 34 jaar
Mijn vader werkte veel, hij was namelijk een ingenieur, maar als hij thuis was, was hij er altijd voor mij. Hij had altijd goede ideeën om mij te helpen met school en wat ik kon doen als ik mij verveelde. Hij was vrijgevig, grappig en altijd behulpzaam. Hoe ouder ik werd, hoe sterker onze band werd, maar ik zie hem nog steeds als een grote teddybeer.

Cristina, 23 jaar
Toen ik een kind was, werkte mijn vader altijd in ploegendienst, waardoor ik mijn moeder vaker zag dan mijn vader. Toen ik jonger was, vond ik mijn vader best streng. Ik vond het toen best vervelend, maar ik zie nu wel dat hij dit alleen maar deed om mij en mijn broer een goede toekomst te geven. De laatste paar jaren zie ik mijn vader anders dan dat ik hem zag toen ik jonger was. Zijn karakter is namelijk ook erg veranderd. Hij is minder streng en hij is meer aanhankelijk geworden. Zo houdt hij bijvoorbeeld heel erg van kroelen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Babysits (Oppassen.nl). Babysits is een online oppas platform die al meer dan 1.4 miljoen gebruikers heeft in meer dan 28 landen. Ben je op zoek naar een oppas aan huis? Bekijk dan snel het aanbod van oppassen en vindt snel en gemakkelijk een oppas in de buurt.Maandelijks een update en inspiratie ontvangen van Vader Visie? Meld je aan voor de nieuwsbrief.