20 augustus 2018

Vijf vragen aan gescheiden vaders

Vijf vragen aan gescheiden vaders – Emil

Leestijd 2 minuten

 

Hoe ziet het vaderschap na een scheiding er uit? In de serie “Vijf vragen aan gescheiden vaders” beantwoord vader (en opa) Emil deze keer de vijf vragen.

 

Hoe ziet jouw vaderschap er nu concreet uit?

Mijn zoon is 28 en zelf vader van twee dochters. Dat gegeven alleen al ontroert me. Maar ik zie hem zelden. Het opa-schap is op dit moment in mijn leven mij niet zo op het lijf geschreven. En hij heeft een full-time baan en een gezin dat prima maar 24/7 draait.

Toen het twee jaar geleden moeizaam liep tussen zijn vrouw en mijn ex, en ik hem gemangeld zag tussen de twee belangrijkste vrouwen in zijn leven, heb ik mij er nog wel actief tegenaan bemoeid. Het was fijn om daar nog van dienst te kunnen zijn.

Ik mis hem op een goede manier. Ik weet zeker dat onze paden straks weer wat intensiever zullen kruisen als er weer wat meer ruimte komt in zijn bestaan of ik mijn opa-schap alsnog meer invulling geef. En het is nu ook goed, zo.

Mijn dochter van 23 is bijna 5 jaar het huis uit en net begonnen met haar tweede studie. Voor haar tweede stage komt ze binnenkort weer 5 weken bij mij in huis wonen. Zij is een super gezellige volwassen vrouw en we kunnen het goed vinden. Haar kamer bij mij is nu logeerkamer maar dus binnenkort weer voor haar. Dan lever ik wel weer wat van mijn vrijheid in (ik geniet erg van mijn alleen wonen) maar 5 weken is overzichtelijk en ik kijk er ook naar uit. Ik ondersteun haar nog financieel maar verder heeft ze me niet nodig, samenwonend met haar vriend in Utrecht.

Ik ben een gelukkige vader. Mijn twee kinderen zijn gezond, maken het goed en lopen met succes hun eigen pad.

Kan je wat meer vertellen over hoe het contact met de moeder van jouw kind(eren) is?

Twee kinderen, twee moeders.

Met beiden heb ik niet meer het pedagogische contact omdat dat niet meer nodig is. Ik zie ze nog sporadisch op feestjes en dat vervuld me altijd weer met warmte. Mijn laatste actieve daad was twee jaar geleden en heb ik hierboven beschreven.

Wat is nu jouw grootste frustratie in het gescheiden ouderschap?

Bij de eerste scheiding verliep de omgangsregeling niet soepel. Zo erg, dat zij me voor de rechter sleepte omdat ik uiteindelijk eenzijdig besloot om mijn zoon tot maandagochtend thuis te houden om hem ook naar school te kunnen brengen en zo het spontane contact te leggen met de leerkrachten. Ik had geen schijn van kans bij de kantonrechter. Dit heeft bij mij tot veel wrok geleid waarvan ik merk dat deze nog steeds aanwezig is na meer dan 20 jaar.

Wat is jouw grootste verlangen in het gescheiden vaderschap?

Ik schrijf over het verleden maar ik herinner me heel goed hoe ik er op gebrand was om het ‘goed’ te regelen, allemaal voor mijn kind. Met mijn ex maar ook in mijn privé situatie. Om hem de bedding te geven. Het was ook ingegeven door een enorm schuldgevoel. Ik zette er veel voor opzij.

Wat heb jij er zelf aan gedaan, doe je nu, of wil je doen om dat verlangen te realiseren?

Bij mijn eerste scheiding: De vrouw met wie ik na mijn eerste scheiding een relatie aanging koos ik vooral omdat zij een prima band met hem had en ik met haar een goede bedding kon vormen voor hem. Samen kregen we nog een kind en zo waren we een mooi klein gezin in weekenden en op vakanties.

Bij mijn tweede scheiding ben ik 200 m verderop gaan wonen om ons prima werkend co-ouderschap vorm te geven. Dus zelfs als ze haar boeken bij mama had laten liggen was dat nog niet echt een probleem. Hier was ik uiterst tevreden over.

 

Kijk hier voor antwoorden van andere gescheiden vaders op deze vijf vragen

 

Wil jij de beste relatie met de moeder van jouw kind(eren) en ben je bereid daarin te investeren? Lees hier meer over het coachtraject Relaxed met je Ex.

 

Op de hoogte blijven van Vader Visie? Schrijf je dan hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Tags: