14 november 2018

Vijf vragen aan gescheiden vaders

Vijf vragen aan gescheiden vaders – Chris

Leestijd 2 minuten

 

Hoe ziet het vaderschap na een scheiding er uit? In de serie “Vijf vragen aan gescheiden vaders” beantwoord vader Chris deze keer de vijf vragen.

 

Hoe ziet jouw vaderschap er nu concreet uit?

Momenteel zie ik mijn dochter (2) de ene week 2 dagen en de andere week 4 dagen. In overleg met mijn werkgever is dit goed te combineren met mijn fulltime baan. In de dagen dat ze niet bij mij is hebben we af en toe contact via FaceTime. Iedere week gaan we samen naar peuterzwemmen, en probeer ik het zo te plannen dat we samen langs mijn familie en vrienden kunnen zodat die relaties blijven en verder kunnen ontwikkelen.

Kan je wat meer vertellen over hoe het contact met de moeder van jou kind(eren) is?

Het contact is minimaal. Voorheen dagelijks, maar daar zat geen toegevoegde waarde in voor alle partijen. Bij bijzonderheden stellen we elkaar direct op de hoogte, maar verder geven we elkaar het vertrouwen dat onze dochter bij de ander in goede handen is.

Wat is nu jouw grootste frustratie in het gescheiden ouderschap?

Het gemis van je eigen kind om je heen. Haar lach en gegiechel niet horen. Het gescheiden ouderschap vraagt eigenlijk een nog betere en transparantere communicatie dan bij een gezin wat in één huis woont. Dat bereiken kost heel veel energie. Voor je het weet schiet je in oude patronen vanuit je relatie welke niet helpend zijn. Het is een continue zaak van reflecteren op je eigen handelen en aanpassen waar nodig. In bepaalde vlakken afhankelijk zijn van de gunfactor van je ex, en het gevoel hebben de omgang met je eigen kind te moeten uitleggen en verklaren is ontzettend frustrerend. Als vader wil je er gewoon zijn, die veilige haven zijn, en als dat wordt tegengewerkt maakt me dat ontzettend verdrietig.

Wat is jouw grootste verlangen in het gescheiden vaderschap?

Een openere en rustigere communicatie met mijn ex, zodat onze dochter voelt en merkt dat ondanks dat we niet meer bij elkaar zijn, we er wel allebei voor haar zijn. Daarnaast wil ik zoveel als mogelijk de opvoedende rol behouden, ook al zal dat in de toekomst lastiger worden aangezien we niet meer in dezelfde woonplaats wonen. Mijn diepste verlangen is dat mijn dochter weet en voelt dat haar papa er altijd voor haar is, onvoorwaardelijk.

Wat heb jij er zelf aan gedaan, doe je nu, of wil je doen om dat verlangen te realiseren?

Na onze scheiding ben ik in traject gegaan bij een psycholoog. Deels voor verwerking en advies, maar ook om een spiegel te krijgen op mijn eigen handelen van een externe partij. Een deel van je persoonlijke toekomstbeeld is verdwenen, daar je rust in vinden en opnieuw vormgeven kost tijd. Dmv mediation proberen wij onze wensen voor de toekomst van onze dochter gezamenlijk om te zetten in afspraken. Ik probeer zo goed mogelijk voor mezelf te zorgen door goed te eten, voldoende te slapen, mediteren, schrijven en sporten. Naar mijn idee is het zo dat hoe beter ik voor mezelf zorg, des te rationeler en rustiger we de toekomst kunnen vormgeven.

 

Wil je meer gescheiden vaders horen over hun vaderschap? Hier vind je meer antwoorden op deze vijf vragen.

 

Wil jij de beste relatie met de moeder van jouw kind(eren) en ben je bereid daarin te investeren? Lees hier meer over het coachtraject Relaxed met je Ex.

 

Op de hoogte blijven van Vader Visie? Schrijf je dan hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief.